Llista alfabètica
Llista alfabètica

Joan Tauler i Palomeras

Figueres, 12 de novembre de 1879
Barcelona, 17 d'abril de 1959

Fotografia de Joan Tauler i Palomeras

Advocat, polític i periodista

Joventut, entrada a l'Ajuntament de Barcelona i treballs com a advocat i periodista (1879-1931)

Era fill de Conrad Tauler i Sagrera i de Mercè Palomeras i Costa. Val a dir que el cognom matern apareix en ocasions amb la grafia Palomares.

Advocat de professió, va ser redactor del diari republicà barceloní La Publicidad. Entre el 1909 i el 1911 va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona en la candidatura d'esquerres que provenia dels republicans de la Solidaritat Catalana.

Secretari general d'Esquerra, diputat al Parlament de Catalunya i delegat de la Generalitat (1931-1939)

La seva actuació política més rellevant se situa als anys trenta. Proper a Lluís Companys, el 1931 ingressà a Esquerra Republicana de Catalunya. Membre del Centre Republicà Català del Districte V de Barcelona, l'octubre de 1931 passà a ser membre del Comitè Executiu de la Federació d'Esquerra de la ciutat de Barcelona.

En el I Congrés Nacional ordinari del partit, celebrat el febrer de 1932, va ser un dels membres del nou Comitè Executiu elegit per votació directa de l'assemblea. El març següent passà a ser secretari general del partit. El 1933 féu costat a Macià en l'enfrontament amb el grup de L'Opinió, que acabà amb la marxa d'aquest sector del partit i, en aquest context, organitzà el II Congrés Nacional ordinari (juny) i el II Congrés Nacional extraordinari (octubre). En el II Congrés passà a representar la Federació de Barcelona ciutat en el Comitè Executiu.

A banda del treball intern d'organització del partit, a les eleccions de 1932 per constituir el nou Parlament de Catalunya va ser elegit diputat per Barcelona-ciutat, i actuà com a cap de la majoria parlamentària d'Esquerra. El setembre de 1934 fou nomenat director general de Treball de la Generalitat, tot i que el seu mandat es veié aviat interromput arran de la suspensió del govern català produïda pels Fets d'Octubre.

Durant la Guerra Civil fou representant de la Conselleria de Treball en el Comitè d'Incautacions i del Departament de Finances en la Comissió de Responsabilitats.

L'exili, el retorn i els darrers anys (1939-1959)

Acabada la guerra, el 1939 s'exilià a França, d'on retornà el 1952. Tauler, que no arribà a casar-se, morí a Barcelona pocs anys després, el 1959.

 

Autoria: Joan Palomas i Moncholí