Memòria Esquerra.cat · Logo
 
 
Biografia
Bibliografia
Inicial
Biografia
Josep Sastre i Torruella
Tremp, 4 de juliol de 1898
Tremp, 12 de desembre de 1979

Metge i polític

 

Estudià la carrera de Medicina, especialitzant-se en medicina general. Es va llicenciar a Barcelona l'any 1925. Exercirà la seva professió a Tremp.

 

Casat amb Maria Canal i Siscart, tingueren cinc filles: Maria Carme, Josefina, Montserrat, Meritxell i Núria.

 

El gener de 1934 esdevingué el primer alcalde d'Esquerra Republicana de Catalunya a Tremp. Durant bona part de la República i la guerra, esdevingué la primera autoritat de Tremp. Va estar al front de la Comissaria Delegada de la Generalitat a Lleida, quan aquesta va tenir la seu a Solsona, esdevenint el darrer Comissari de la Generalitat a Lleida (febrer de 1938), abans d'exiliar-se a França.

 

Acabada la Guerra Civil fou expedientat pel Tribunal de Responsabilitats Polítiques, però l'expedient fou sobresegut el febrer de 1943 en no conèixer-li béns sobre els quals actuar. Malgrat el sobreseïment, Sastre fou conceptuat com a separatista, propagandista i element perillós de les esquerres.

 

En plena postguerra espanyola va ser un dels metges que va ajudar al també metge Benet Mori i Ballester a muntar en el Centre Cultural Català de Montpeller un consultori per als refugiats. El 1945 s'exilià a Andorra, on romangué fins el 1949. De nou a Catalunya, el 1952 entrà a treballar a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, en les especialitats de circulatori i respiratori. Després, tornà a exercir a Tremp. Fou escollit Fill predilecte per l'Ajuntament de Tremp el 7 de juliol de 1996.Autoria: SIB


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2018 · Avís legal